Dialogant amb l'entorn

Rodalies canvia… de mentalitat

Traspàs de Rodalies i Comunicació: tot ha quedat en un simple pas de vermell a taronja? (a Pantone 152, per ser més exactes). Per fortuna, tot sembla indicar que el canvi ha estat més profund. Les iniciatives dels darrers temps -noves pantalles i millor informació a les principals estacions o posada en marxa d’un web informatiu molt més pràctic que el seu predecessor per conèixer horaris i incidències- semblen una mostra clara de tot un canvi de mentalitat.

Abans, la Comunicació (quants cops s’han queixat els usuaris de falta d’informació) brillava per la seva absència. O bé apareixia estacionalment, però només com un element secundari (promoció de packs de viatge més entrada a atraccions turístiques, felicitació del Nadal als usuaris…).

Ara, diríem que la Comunicació es comença a entendre més com un element de primera necessitat i bàsicament funcional, que no com un de caràcter decoratiu i gairebé superflu. Però aquesta no hauria de ser encara l’estació d’arribada per al servei.

En el futur proper s’hauran de trobar noves formes d’explicar una xarxa de transport públic -ara anem més enllà de Rodalies- amb cada cop més oferta. Una xarxa que aporta noves alternatives a l’ús del cotxe, però que també representa en si mateixa una complexitat creixent (més línies, més destinacions, potser algun un dia més operadors…) i que a l’usuari li costa més de tenir al cap.

D’una banda, l’aprofitament progressiu de la tecnologia (TMB Vull anar, portal de mobilitat de la Generalitat, Google Transit, les noves eines que sorgiran…) seran essencials per reduir al mínim l’esforç del viatger per a trobar la informació que necessita per arribar d’un lloc a un altre.

Però de l’altra, caldrà també ser capaços de desterrar els prejudicis encara instal·lats en el subconscient de bona part de la societat sobre aquests transports (lents, incòmodes, insegurs, insalubres…). I per fer-ho serà necessari, òbviament, continuar obtenint millores objectives en el servei però, tot seguit, no descuidar-ne la seva difusió entre els usuaris actuals i potencials.

Més que mai, els mitjans de transport hauran de ser també mitjans de comunicació i -com sembla evident però no sempre s’ha fet- estar el més a prop possible (no només físicament) del seu públic.

  
Feed

Sobre Xavier Hervás

Periodista. Especialitzat en responsabilitat corporativa i comunicació digital | E-mail | Twitter | LinkedIn

7 comentaris a l'entrada: Rodalies canvia… de mentalitat

 1. Retroenllaç: Rodalies canvia... de mentalitat // la tafanera

 2. flog.cat diu:

  I què hi ha amb el català?
  Per exemple i sense anar més lluny molts dels bitllets estaven en castellà.

 3. Martí diu:

  També hi ha disponible la pàgina de http://www.horaris.net. Una altra eina de cerca dels horaris de rodalia, mitja distància i fgc.

 4. Xavier diu:

  Jo soc usuari diari de renfe,i la veritat, no he notat cap canvi. Els trens continuen arrivant tard. La informació que et donen la majoria de vegades no serveix per res i per entrendre-la a moltes estacions has de posar-te sota el megàfon i a vegades ni així consegueixes entendre que t’estan dient.
  Jo agafo el tren a Platja Castelldefes i mai t’anuncien cap tren, ni la seva destinació.
  Els trens continuen estan igual de bruts i de vegades fa pudor i tot.
  La majoria de treballadors son incapaços d’atendre’t en català.
  Això si , els preus si que han pujat.

 5. Gràcies per l’enllaç, Martí, no el coneixia. Sobre el que aporteu respecte als problemes que continuen estan presents a Rodalies, tota la raó. El servei és encara molt millorable… això sí, a mí (també com a usuari) m’ha semblat apreciar un canvi de rumb. Què continui!

 6. Retroenllaç: Renfe: Tenir moltes pantalles ≠ informar bé | Comfluència | Comunicació en tots els sentits

 7. Retroenllaç: Renfe: Tenir moltes pantalles ≠ informar bé | el vicio de comprender

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Pregunta de seguretat (anti-spam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.