Problemes de comunicació

Comunicació de crisi (I): receptari bàsic

Excepcional, urgent, decisiva… Una crisi pot posar cap per avall qualsevol organització i el seu equip de Comunicació. És un tot-o-res on cada decisió es converteix en un èxit o en una sonora patacada. Però les crisis no són ni inevitables ni impredictibles. Així que receptaripreparem-nos: encetem un petit manual sobre “què hem de fer sempre” i “què no hem de fer mai” a l’hora de gestionar la comunicació en situacions de crisi.

Crisi, quina crisi?

[Notícia = Conflicte = Culpable]. Aquesta és una equació bàsica del periodisme –proporcionada per l’expert comunicador Joan Francesc Cánovas–. Un “bon tema” és aquell que genera conflicte i on hi ha parts enfrontades. Als mitjans “els agrada sucar pa”, com diria la meva àvia. I el periodista, que té ànima d’escriptor de novel·les, es deleix per una trama convulsa plena de bons i dolents. Un diu això, l’altre respon que tu més, i ja tenim l’audiència enganxada al serial.

Així que, si un mitjà de comunicació olora un conflicte, de seguida buscarà donar-hi uns protagonistes. La nostra primera estratègia ha de ser intentar desactivar aquesta dinàmica. Per fer-ho, tenim dues opcions:

  • Convèncer que no hi ha cap conflicte (apagar el focus mediàtic)
  • Buscar un culpable que no siguem nosaltres (desviar el focus mediàtic)

Reconeixeu aquesta manera d’actuar? És el que fan els nens quan intueixen que els renyaran: restar importància al que ha passat o buscar algú altre a qui passar-li el mort. No és una mera reacció infantil: la natura és sàvia i els ha dotat d’aquest recurs de supervivència. Si la cosa no passa d’aquí, podem dir que la crisi no s’ha arribat a generar.

Però… i si no s’atura aquí la cosa? Bé, llavors hem de passar a la pàgina 2 del manual, on s’explica com gestionar una verdadera crisi. (continuarà…)

  
Feed

Sobre Àlex Palau

Periodista i fotògraf. Executiu de comptes a Op-team, Consultors de Comunicació. Especialitzat en publicacions i comunicació corporativa i interna | E-mail | Twitter

3 comentaris a l'entrada: Comunicació de crisi (I): receptari bàsic

  1. Retroenllaç: Comunicació de crisi (II): Digues la veritat | Comfluència | Comunicació en tots els sentits

  2. Retroenllaç: Comunicació de vaga: quan la crisi ens ve de dins | Comfluència | Comunicació en tots els sentits

  3. Retroenllaç: Bons propòsits per a l’any nou, també en comunicació | Comfluència | Comunicació en tots els sentits

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Pregunta de seguretat (anti-spam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.