Arxiu de la categoria: La sentència

La sentència | 26/04/2017

A on vols arribar?

Plans are nothing; planning is everything

eisenhowerEl 34è president dels Estats Units, Dwight D. Eisenhower, era al seu torn general de cinc estrelles a l’exèrcit i havia estat comandant suprem de les forces aliades occidentals a Europa durant la II Guerra Mundial. El seu historial militar el dugué a sentenciar que un pla no serveix per a res si no s’emmarca en una planificació més àmplia que persegueixi un objectiu genèric. I tot i que prové d’un context militar, pensem que és certament aplicable a la comunicació. De què serveix el pla per comunicar un nou servei de l’empresa si aquest no està en sintonia amb els objectius corporatius i segueix les directrius del pla de comunicació de l’entitat?

La planificació en Comunicació serveix per establir objectius clars i concrets, traçar estratègies eficaces, delimitar i superar riscos i obstacles i, en definitiva, per aconseguir molt més retorn que el que puguem assolir amb accions de comunicació aïllades.

  
Feed
Digues la teva!    Autor
La sentència | 10/03/2017

En comunicació, millor brevetat

I believe more in the scissors than I do in the pencil

truman-capoteUn dels personatges més influents en la literatura i el periodisme nord-americà del segle XX és Truman Capote, enfant terrible de les cròniques socials novaiorqueses i autor d’un monument de precisió periodística com és la novel·la A sang freda. Més enllà de les seves extravagàncies i conducta personal, Capote és un mestre del relat pel seu domini del llenguatge però, sobretot, per l’estructura narrativa de les seves obres. Avui que està tan de moda la construcció de relats que donen servei a les estratègies de comunicació, convé recordar una de les lleis per a fer-los eficaços: fes servir més les tisores que el bolígraf.  Fuig del barroquisme i dels recargolaments. En comunicació, missatges breus i potents. Gairebé eslògans.

  
Feed
Digues la teva!    Autor
La sentència | 26/01/2017

Personalitza la teva comunicació

“Think wrongly, if you please, but in all

cases think for yourself”

Doris_lessingL’escriptora britànica Doris Lessing va ser, durant la seva llarga  i intensa vida, una gran lluitadora per la llibertat. En són prova el seu compromís amb les causes del Tercer Món des d’un vessant anticolonialista, i les seves iniciatives feministes. La seva obra literària va ser recompensada amb el Nobel de Literatura el 2007.

Avui recuperem una de les seves sentències més conegudes amb la qual anima a pensar per un mateix, no importa si bé o malament. En el cas de la comunicació, aquesta frase ens serveix per defensar la necessitat d’una estratègia pròpia, tot orientant les accions en la direcció adequada a les teves necessitats (Tant se val si la xarxa social de moda és Snapchat, si el teu públic objectiu es composa de persones de mitjana edat, per molt al dia que estiguin en noves tecnologies, no els trobaràs allà!)

T’animem, com proposa Lessing, a abandonar l’estat de dependència, a emancipar-te i a atrevir-te a utilitzar la consciència per guiar-te a tu mateix: què vols comunicar? A qui? Per què? Si no te’n surts, sempre et podem ajudar! Pensar ens allibera de les cadenes que representen els prejudicis, la superstició i el fanatisme.

  
Feed
Digues la teva!    Autor
La sentència | 27/09/2016

L’art de comunicar… de forma entenedora

“Entre dues explicacions, escull la més clara; entre dues formes, la més elemental; entre dues expressions, la més breu”

eugeni-dorsL’escriptor i filòsof català Eugeni d’Ors va fer apologia de la senzillesa pronunciant aquesta cèlebre frase. Si traslladem aquesta sentència a la comunicació, podríem regir-nos per “comunica de forma clara, breu i sense floritures”. I, en termes generals, funcionaria! No podem oblidar que l’objectiu últim de la comunicació sempre és que un missatge arribi a un receptor, i per arribar volem dir que el receptor l’entengui. En definitiva, no hem de deixar mai que el nostre missatge es perdi en les formes.

  
Feed
Digues la teva!    Autor
La sentència | 16/06/2016

“La ploma és la llengua de la ment”

“calamus mentis lingua est”

El poeta Horaci, amic de Virgili, protegit  de Mecenes, servidor de l’emperador August, ha passat a la història per les seves Odes, en la primera de les quals va llegar a la posteritat el seu repetidíssim mantra “Carpe diem” (Carpe diem quam minimum credula posteroAprofita el dia, no confiïs en el demà“).

Existencialista avant la lettre, tota la seva vida va ser un anar i venir a la recerca de respostes sobre les grans qüestions de la vida. I entre elles, aquesta referida a la fixació i transmissió del coneixement: “la ploma és la llengua de la ment”. O sigui, executa amb el llenguatge allò que la teva ment crea. Per bé que avui, amb el 2.0, bé hauríem de dir “el teclat és la llengua de la ment”…

  
Feed
Digues la teva!    Autor
La sentència | 17/03/2016

Origen del realisme màgic

“Cal preferir sempre un impossible versemblant a un possible que no convenç”

aristotelesDeixeble de Plató a l’Acadèmia i tutor i mestre d’Alexandre el Gran, Aristòtil va ser un filòsof de conducta científica, capaç de tractar assumptes que anaven des de l’ètica a la biologia, passant per la política o la meteorologia. La influència dels seus pensaments ha estat immensa en la humanitat fins als nostres dies. Un bon exemple n’és aquesta frase extreta de la seva obra “Poètica”, quan parlant de l’epopeia recomana impactar més que no pas narrar. En un temps en què la construcció d’un relat és tan rellevant per al millor posicionament de la imatge pública, el seu consell ajuda sense dubte a orientar millor la Comunicació. I evoca, amb 2.400 anys d’antelació, el realisme màgic popularitzat pel grup de grans escriptors llatinoamericans de la segona meitat del segle XX, molts dels quals van escriure les seves obres mestres durant la seva residència a Barcelona.

  
Feed
Digues la teva!    Autor
La sentència | 27/01/2016

El llenguatge de la gent

“Think like a wise man but communicate in the language of the people”

la sentència - yeats

William Butler Yeats va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura per “la seva inspirada poesia, que en una forma altament artística dóna l’expressió a l’esperit d’una nació sencera”. W. B. Yeats va ser un nacionalista irlandès que, en independitzar-se del Regne Unit, l’any 1922 va ser escollit senador de l’Estat Lliure Irlandès, càrrec que va ocupar fins al 1928. Potser perquè combinava l’art de la poesia (que consisteix a transmetre sentiments subtils) amb el posicionament polític (que obliga a liderar les masses), la seva visió sobre com enfocar amb encert la Comunicació el va fer sentenciar “Pensa com un savi, però comunica’t amb el llenguatge de la gent”. 

  
Feed
Digues la teva!    Autor
La sentència | 11/12/2015

Escoltar-ho tot

The most important thing in communication is hearing what isn’t said”

hearingPeter Drucker, el gran gurú del management al segle XX, va aportar solucions innovadores a la gestió de les organitzacions. Entre elles, la necessitat d’implantar valors sòlids i conductes ètiques per a aconseguir resultats en el llarg termini. Va ser un dels impulsors del màrqueting, i un investigador de primer nivell sobre lideratge. I en aquesta anàlisi i reflexió permanent sobre els intangibles va sentenciar que “el més important en comunicació és escoltar allò que no es diu”.

  
Feed
Digues la teva!    Autor
La sentència | 30/09/2015

Excessos verbals

“Quanta gente existe por aí que fala tanto e não diz nada, ou quase nada”

Nota musicalComunicar molt no és comunicar millor (igual que menjar molt no és més saludable, o facturar molt no és sinònim de rendibilitat). Un dels compositors mítics de la bossa nova brasilera, Tom Jobim, va escriure aquest vers en una cançó (“Samba de uma nota só”) popularitzada en anglès per Frank Sinatra (“One-note samba”), en la que s’entreveu que una sola nota pot ser la base per construir tot un discurs. Aquests passats dies de campanya electoral n’hem tingut exemples a bastament de què els excessos verbals es tornen en contra del qui els pronuncia.

  
Feed
Digues la teva!    Autor
La sentència | 28/04/2015

El retorn en comunicació

“The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place”

shawEl dramaturg irlandés George Bernard Shaw va defensar que “el principal problema de la comunicació és la il·lusió de què s’ha aconseguit”. Amb aquesta màxima volem recordar la importància de les estratègies personalitzades i de la medició de resultats en comunicació. Si ens dediquem a difondre missatges sense analitzar la seva repercussió, no podrem saber si estem complint els nostres objectius. També és summament important portar el control de les repercussions –o manca de les mateixes–, ja que així podrem reconduir l’estratègia en la bona direcció.

  
Feed
1 comentari    Autor