-
Darreres entrades
Cerca al blog
Categories
-
Autors
- Àlex Palau (26)
- Anna Parcet (26)
- David Osa (6)
- Guillermo Gutiérrez (3)
- Ignasi Bassó (2)
- Joan Bertran (5)
- Joan Palau (86)
- Joan Serra (5)
- Op-team (79)
- Sílvia Fernández (56)
- Vanessa Martínez (6)
- Xavier Hervás (50)
Arxiu
Núvol d’etiquetes
aplicacions Barcelona comunicació comunicació de crisi comunicació digital comunicació institucional comunicació interna comunicació no verbal coneixement creativitat disseny esdeveniments estratègia Google grafisme grups d'interès habilitats comunicatives imatge incomunicació infografia intangibles llenguatge marca missatge Mitjans de comunicació mitjans digitals motivació màrqueting màrqueting de l'experiència nous formats periodisme publicitat relat reputació ROI senyalètica silenci en comunicació sostenibilitat storytelling transparència Twitter valor video viral xarxes socialsXarxa Op-team
Arxiu de la categoria: Noves oportunitats
Noves oportunitats | 03/12/2019
13 tendències en Comunicació per a 2020
El Consell de Comunicació de Forbes va publicar recentment les 13 tendències que s’imposaran en l’àmbit de la Comunicació durant el proper any. Són 13 pràctiques que, segons els experts, seran clau el 2020:
- Campanyes visuals centrades en la conversió: en un món on predomina tot allò digital, s’incrementaran les campanyes per captar clients o aconseguir vendes amb un sol cop d’ull.
- Globalització del talent local: sumar els atributs locals ajudarà a transmetre una imatge d’autenticitat que funcionarà per a les grans empreses.
- Activisme de marca: els usuaris cada cop donaran més importància a identificar-se amb els valors de les marques.
- Intel·ligència Artificial: tendència que seguirà creixent i enfortint-se. El més important són els clients, i aportar-los-hi el contingut que necessiten en el moment que ho volen, serà la clau.
Noves oportunitats | 25/06/2019
Xarxes socials per comunicar, també, la Ciència
Les xarxes socials ja s’han demostrat excel·lents canals de comunicació per dirigir-nos a certs públics o per assolir certs objectius, però el seu ús no pot ser estàndard. No és el mateix comunicar unes rebaixes d’una sabateria, que un projecte científic. I d’aquest últim àmbit és del que parlarem avui.
La comunicació científica és una part molt important de la recerca, ja que cal donar-hi visibilitat, traslladar els resultats a la ciutadania i posar en valor la tasca dels investigadors i investigadores. I en el procés de comunicar un projecte de recerca les xarxes socials tenen un paper clau! I no ho dic jo, ho diu la Comissió Europea!
Noves oportunitats | 28/05/2019
Què has de tenir en compte en els teus newsletters?
Els newsletters semblen estar vivint una nova època daurada. I cada cop sembla haver més opinions a favor de la seva importància i utilitat per a les empreses. Així que si a la teva empresa encara no editeu un butlletí electrònic, és com a mínim per fer-hi una pensada… Seria útil per a la vostra estratègia de comunicació? El vostre públic objectiu és usuari habitual d’aquest format? Teniu una base de dades (que compleixi el RGPD) que us permeti començar un projecte d’aquest tipus?
Si us decidiu a crear un Newsletter o si voleu millorar el vostre… avui compartim 7 dels aspectes a tenir en compte:
- Pots personalitzar els emails per connectar més amb els receptors.
- L’assumpte de l’enviament és pràcticament el més important, dedica-hi el temps necessari!
- Un bon disseny sempre ajuda.
- Poques paraules i ben dites.
- S’ha de veure bé amb dispositius mòbils sí o sí.
- Inclou els enllaços a les teves xarxes socials per tractar d’augmentar l’impacte.
- Analitza els resultats per aprendre dels propis errors.
Noves oportunitats | 10/04/2019
La conquesta de l’espai polític a través de nous formats
Aquesta primavera, en menys d’un mes de diferència, tenim a la vista dues comeses electorals: el 28 d’abril se celebren les eleccions generals espanyoles i el 26 de maig tindran lloc les eleccions municipals. Enmig d’aquest ambient preelectoral, aquesta setmana m’ha cridat l’atenció una notícia protagonitzada per Pablo Iglesias, que segueix apostant per estratègies innovadores en l’àmbit de la comunicació política.
El secretari general de Podemos ha concedit una entrevista a Dr. Fortfast, un conegut Youtuber que compta amb més de 1.130.000 seguidors en aquesta plataforma i que ha ofert una entrevista als principals líders polítics espanyols. Només Iglesias ha acceptat, conscient que per arribar a determinats públics cal fer-se visible en els espais per on ells es mouen.
Noves oportunitats | 26/03/2019
Si elles també juguen, parlem-ne!
La igualtat real entre homes i dones és un objectiu encara pendent a la nostra societat. Si bé sembla que la conscienciació col·lectiva al respecte té cada cop més bona salut, encara hi ha molt camí per fer. En un món com el periodisme i, més especialment en el periodisme esportiu, la diferència en el tracte continua sent una realitat.
A l’actualitat, l’esport femení ocupa als mitjans de comunicació un paper gairebé residual. Segons la última edició del Projecte de Monitorització Global de Mitjans, que data del 2015, només el 4% del contingut esportiu fa referència a esportistes femenines. El percentatge pot haver millorat, especialment amb el seguiment dels èxits en alguns esports individuals (Mireia Belmonte en natació, Carolina Marín en bàdminton…), però segueix sent difícil conèixer el dia a dia de moltes competicions practicades per dones.
Està justificada aquesta desigualtat? La pràctica esportiva i l’interès del col·lectiu femení en l’esport es troba en continu creixement. Una bona mostra és el recent rècord d’assistència a un partit de futbol femení de clubs: el 17 de març, el duel entre l’Atlético de Madrid i el FC Barcelona va reunir al Wanda Metropolitano un total de 60.739 espectadors.

Imatge del partit entre l’Atlético de Madrid i el FC Barcelona.
Noves oportunitats | 11/02/2019
Radio killed the Facebook star
La teoria de l’etern retorn explica el temps com un cercle en què tot es repeteix de manera infinita. Tot es crea, s’extingeix i es torna a crear… per tornar-se a extingir. No solament es repeteixen els esdeveniments, també ho fan els pensaments, les idees, els sentiments… I, és clar, les formes de comunicació.
A “Així parlà Zaratustra”, Nietzsche relata com el protagonista, després de descobrir aquesta concepció del temps, passa set dies desmaiat per la impressió. Mireu, no m’he passat una setmana desmaiat però sí que he quedat en xoc després de descobrir –oh, epifania de dilluns a primera hora-, com aquest etern retorn se’ns mostra altra vegada en la forma com “consumim” informació.
A la secció de Tecnologia del diari Ara coincideixen dues notícies que expliquen el nou punt d’inflexió que viurem aquest 2019. (…)
Noves oportunitats | 09/01/2019
Bons propòsits per a l’any nou, també en comunicació
Comença un nou any i molta gent té el seu llistat de propòsits preparat… aquest any sí! Perdre pes, deixar de fumar, llegir més… Però la ciència diu que 9 de cada deu abandonaran ben aviat les bones intencions! Per sort, també ens dona alguns consells per poder-los fer realitat: ser concrets, progressius i estratègics. Però aquest no és ben bé el tema que ens ocupa i és que posats a definir un llistat de bones intencions, que siguin en l’àmbit de la comunicació!
I aquí va la meva proposta:
- Per a la teva comunicació, contracta professionals. I, per suposat, deixa’t assessorar i confia en el seu criteri.
- Valora la feina dels especialistes. Tothom pot escriure un tuit o fer un titular, però no tothom ho farà seguint una estratègia o amb els objectius corporatius en ment.
- Sigues transparent. Facilita la màxima informació al teu equip de comunicació, només així podrà plantejar la millor estratègia davant els reptes que es plantegin.
- Planifica. Si el teu negoci o projecte està ben estructurat i organitzat, es podrà planificar quina comunicació serà necessària en cada moment. O inclús es podran preveure els imprevistos que t’ajudaran a capejar qualsevol crisi que pugui sorgir.
I segur que podem fer el llistat molt més llarg! Què afegiries? Què trobes a faltar?
Noves oportunitats | 29/11/2018
Com hem de comunicar per arribar a un consumidor cada cop més “conscient”?
El consum està canviant. Cada cop som més les persones que ens preguntem què (i qui) hi ha darrere de les marques que fins fa dos dies consumíem sense problemes. De l’impuls del consum conscient parla, precisament, aquest article de la cooperativa Opcions.
“Dotze milions declarem incloure criteris ètics a les nostres decisions de compra”
El fet que les persones ens preocupem per aquestes qüestions ètiques, per exemple les condicions laborals de qui produeix allò que consumim; o ambientals, com la priorització dels productes de proximitat, sense químics innecessaris, etc. ha revolucionat el sector del consum. En aquest context, a més, són les noves empreses, sovint petites, les que estan innovant: més personalització, processos de producció tradicionals, més cura del medi ambient… i amb això estan aconseguint competir de tu a tu amb les grans multinacionals!
I ara entrem en matèria, en concret la comunicació, que és el que ens ocupa en aquest espai. Si volem arribar a tot aquest sector de la població que es pot definir com a “consumidor conscient”, no només has de fer les coses de manera diferent, sinó que també ho has de comunicar de manera diferent! (…)
Noves oportunitats | 08/11/2017
Ja podem piular el doble!
Finalment, Twitter ha conclòs el seu experiment per provar la nova extensió de les piulades i, des de fa unes hores, tots podem escriure missatges amb un nou límit de 280 caràcters! La mateixa xarxa social ha fet l’anunci amb aquest missatge:
“Més caràcters. Més expressió. Més del que està passant.” diuen. I bé, com podem aprofitar aquesta nova extensió en comunicació? És evident que amb més espai podem fer missatges més llargs i elaborats però cal posar més atenció que mai! Disposar de 280 caràcters no vol dir que els haguem de fer servir tots sempre. És veritat que la nova extensió ens dona marge als professionals de la comunicació (i a tots els usuaris en general), però no hem d’oblidar que és més fàcil impactar els receptors amb missatges curts que els hi seran més fàcils de recordar. (…)
Noves oportunitats | 06/09/2017
El poder de les infografies
Ja fa temps que les infografies van arribar per quedar-se. I és lògic donat que són un recurs fantàstic per fer fàcil allò que no ho és tant… Visualment, una infografia ben feta pot resumir un tema complicat, explicar com es fa alguna cosa o reforçar un missatge.
A més, hi ha molts tipus d’infografies, des de les informatives a les corporatives o les educatives. I, com resumeix la infografia de sota (en aquest post no hi podia faltar una), funcionar… funcionen! Però on rau la dificultat? Doncs en el plantejament! I és que per fer bona una infografia cal una recerca darrere, s’ha de tenir clar el missatge i l’objectiu que persegueix i, per últim, s’ha d’estructurar correctament. A tot això haurem d’afegir un bon disseny (sí, fem-la visual, però ha de ser legible) i triomfarem! (…)