Arxiu de la categoria: El vincle inesperat

El vincle inesperat | 15/02/2017

“És sorprenent que les institucions públiques no acabin d’entendre la necessitat d’explicar i explicar-se”

Claudi-Perez-ElPaisClaudi Pérez és periodista i en la seva llarga carrera ha treballat a El Periódico de Catalunya, Expansión i El País, a Barcelona i Madrid, seguint temes d’economia internacional, reunions del Fons Monetari Internacional (FMI) i del G-8. Actualment, és corresponsal a Brussel·les per a El País. Al Comfluència, hem parlat amb ell per conèixer la seva visió de la comunicació.

1.   Com pot ser que encara hi hagi empreses, institucions o associacions que encara no veuen la necessitat de fer una comunicació professional? (Pregunta d’Ana Turón, directora de la revista Restauración Colectiva)

És realment sorprenent. Especialment entre els Governs i institucions públiques que no acaben d’entendre aquesta necessitat d’explicar i explicar-se. Després venen les crisis i tot és cames ajudeu-me. A Brussel·les hi ha representacions diplomàtiques dels Vint-i-vuit Estats membres. Una de les que menys comunica és la d’un país que comença per Esp i acaba per nya. Enmig d’una crisi, ha estat realment al·lucinant veure de prop que en alguns aspectes encara estem tan lluny de l’Europa del Centre o del Nord. Conec menys el cas de les empreses, però tinc la mateixa sensació. A Brussel·les el seu interès és més fer lobby que comunicar. A Madrid i Barcelona, em sembla que també. Amb excepcions, és clar. (…)

  
Feed
Digues la teva!    Autor
El vincle inesperat | 11/11/2016

“En comunicació hem de ser honestos amb el que fem i amb les persones per qui ho fem”

aturonLa periodista Ana Turón, després de treballar molt temps en diversos mitjans dirigits a col·lectius professionals, va impulsar l’any 2013 la revista online www.restauracioncolectiva.com. Aquest nou mitjà s’ha convertit, en només tres anys, en el punt de trobada i mitjà de referència del sector de la restauració col·lectiva (s’ocupa de l’alimentació escolar, en hospitals, empreses, residències de gent gran, etc.). Ara, parlem amb ella de la seva visió de la comunicació.

1. Com podem passar de les emocions de curta durada que s’experimenten com a resultat de la comunicació a sentiments de més llarg termini? (Pregunta de Lluis Martínez-Ribes, consultor i docent en neuromàrqueting)

Si parlem de comunicació, amb la transparència, la confiança i la honestedat. Si parléssim de campanyes de màrqueting ho veig més difícil. El màrqueting el que fa moltes vegades és crear necessitats fictícies i, com a tals, tenen data de caducitat. En aquest cas, que existeixin sentiments a llarg termini és complicat per això s’ha d’alimentar la relació amb el client amb més i més campanyes…

 2. Quin element considera crític per a qualsevol acció de Projecció o Imatge que vulgui aconseguir l’èxit?

Penso que hi han dos elements crítics perquè la comunicació funcioni. D’una banda, conèixer molt bé a qui ens dirigim i quines són les necessitats del nostre públic objectiu. Ens hem de posar a la seva pell i ‘pensar des del seu cap’, no des del nostre. Hem de ser molt empàtics amb el ‘receptor del missatge’. En segon lloc, o més aviat seria el primer, ser honestos amb el que fem i amb les persones per qui ho fem… hem d’estar convençuts de què el que oferim és el millor per al nostre públic, no per nosaltres… el contrari és allò que en castellà es diu ‘Pan para hoy y hambre para mañana’. (…)

  
Feed
1 comentari    Autor
El vincle inesperat | 06/08/2015

“La comunicació no és només dir sinó també fer sentir”

Luis-Martinez-ComfluenciaEn Lluis Martinez-Ribes practica la seva passió, millorar la qualitat de vida dels clients, transformant el negoci i el mercat ideant marques i experiències de compra que plaguin al cervell. Ho fa utilitzant un marketing d’última generació, tant en la seva activitat acadèmica com a Professor titular d’Esade, com en la seva faceta d’activador d’equips, com a soci de m+f=!, a nivell nacional i internacional.

Ha donat classes a SDA Bocconi (Milan), Univ. Of Edinburgh (UK), Singapore Manag. Univ., Goizueta B.S. (USA), National Academy (Moscou) i St. Gallen University (Switzerland), entre d’altres; i ha treballat entre altres empreses, per a Asics, Bayer, Camper, Desigual, Inditex (Zara, ..), Habitat, Ikea, La Caixa, Mercadona, Nestle, Roca, Sara Lee, Sonae Continent, Unilever.

1. Com és que encara hem de lluitar a tort i a dret per fer veure la importància de la comunicació? (Pregunta de Carles Reyner, portaveu de la Guàrdia Urbana de Barcelona)

Crec que en realitat tothom veu clara la importància de la comunicació. El problema està, probablement, en que no sabem com portar a terme aquesta comunicació. Comunicació no és només informació, sinó que inclou també la persuasió: no és només dir, sinó que és també fer sentir unes determinades coses al qui rep aquesta comunicació, i cal que després escoltem aquest receptor de la comunicació per entendre què sent quan li arriba allò que li comuniquem.
En definitiva, el repte no està tant en veure la importància de la comunicació com en trobar la manera adequada de comunicar. (…)

  
Feed
1 comentari    Autor
El vincle inesperat | 10/10/2014

“Si perds la credibilitat ja pots plegar”

Carles Reyner2Per Carles Reyner, la credibilitat és clau en comunicació. Segons el seu parer, si vols promocionar quelcom que no té consistència i “ho vols compensar enganyant, el fracàs està assegurat”. Carles Reyner és llicenciat en Dret i diplomat en Criminologia amb Màster en Estudis Policials, treballa a la Guàrdia Urbana de Barcelona des del 1987. Actualment, és el portaveu i cap de comunicació i relacions externes de la policia barcelonina.

1. Hi ha empreses líders als seus mercats que obvien tota comunicació però, tot i així, mantenen el lideratge. Com ho aconsegueixen? (Pregunta de Ricardo Hernández, periodista expert en el sector de la logística)

Potser sigui la sort, potser tinguin un producte únic. El més probable és que els hi funcioni el boca orella. Segurament el que passa és que la qualitat del seu producte fa que el propi client generi aquesta bona imatge. El normal és que s’hagi de pencar cada dia. No et regalen res i la sort no dura sempre. Els miracles són extraordinaris. (…)

  
Feed
1 comentari    Autor
El vincle inesperat | 25/04/2014

“Con frecuencia se prima lo estético sobre lo argumental, y eso es un error”

FOTO_RJHSi existe un periodista experto en el sector de la logística, ese es Ricardo J. Hernández. Con un bagaje profesional de más de 30 años, Hernández es también un emprendedor y ha fundado e impulsado diversos medios de comunicación técnicos, en soporte papel primero y en formato digital y audiovisual más tarde. Apasionado por el periodismo, la investigación y la cadena de suministros, es co-autor de la obra Velázquez: un logístico en la corte de Felipe IV, en la que desvela la carrera de funcionario encargado de la intendencia real del genial pintor.

 

1.   ¿Por qué hay empresas que contratan a profesionales de la comunicación y después actúan de forma diferente a como se les aconseja? (Pregunta de Pepa Pérez, responsable de Comunicación y Marketing de Asante Afrika)

Creo que hay dos respuestas a esta pregunta. La primera es corporativo-financiera. Las compañías, en general, dicen tener intención de trabajar en una determinada línea o comunicar de una manera transparente y lógica -profesional- pero siempre se terminan imponiendo los criterios puramente y únicamente comerciales y económicos. Poderoso caballero es don dinero, que diría el clásico.

La otra razón es de falta de crédito por parte del comunicador y de la profesión de la comunicación en general. Falta reconocimiento; falta percepción de su importancia y utilidad; falta capacidad de análisis de los beneficios/perjuicios de una acertada/equivocada comunicación. Demasiados intangibles. Y la empresa es ante todo un ente cuantitativo. De ahí la fractura.    (…)

  
Feed
1 comentari    Autor
El vincle inesperat | 20/02/2014

“Una bona gestió de la comunicació aporta prestigi i credibilitat”

Pepa Pérez és la responsable de comunicació i màrqueting d’Asante Afrika, empresa especialitzada en safaris a Tanzània. Pepa Pérez va treballar durant 30 anys com a periodista en diferents gabinets de premsa, entre ells el del Departament de Salut de la Generalitat. Però el 2012, després d’un viatge a Tanzània, va decidir iniciar aquest nou projecte al país africà.

1.   És millor subcontractar una agència externa que gestioni els nostres mitjans socials o formar gent de la mateixa empresa? (Pregunta de Xavi Pastó, director de Can Antaviana)

Són dos coses complementàries. Les empreses han de tenir personal professional a la seva nòmina, professionals ben pagats, que sàpiguen gestionar els mitjans socials. Són professionals que estan a dins de l’organització, la coneixen o tenen l’obligació de conèixer-la bé i poden respondre de forma immediata a qualsevol situació que es produeixi a l’empresa i que s’hagi de comunicar.

També estic a favor de les agències externes perquè aquestes s’especialitzen en una part de l’ampli ventall que és la comunicació i poden aportar i formar al personal intern en totes les noves tendències. Aporten un valor afegit en quant a estratègia comunicativa que el dia a dia de l’empresa, sovint, fa que no s’aprofundeixi tant o, directament, s’ignori. Però sempre treballant en equip els de fora i els de dins, i per equip entenc treballar amb els professionals de la comunicació, no fer reunions només amb els caps que, massa sovint, pensen que ho saben tot de comunicació i a l’hora de portar-la a la pràctica resulta que no s’ha entès ni la meitat de la gestió que s’ha de dur a terme. (…)

  
Feed
Digues la teva!    Autor
El vincle inesperat | 13/11/2013

“La transparència dels missatges és un element clau”

Xavi Pastó, director de Can Antaviana, l’empresa que és una referència a tot el país en la creació de projectes digitals, ens parla a Comfluència del nou model de comunicació generat per les xarxes socials. Per Pastó, aquest nou model ha vingut per quedar-se i creu que per triomfar-hi les empreses han d’entendre les noves formes de relació i interacció amb els clients.

1.   On veu el sector de la comunicació en els propers 10 anys? (Pregunta de Lindsey Carnett, CEO de Marketing Maven)

L’evolució tecnològica dels darrers anys, amb una velocitat de creuer vertiginosa, aconsellen sens dubte una certa prudència a l’hora de predir on serem d’aquí deu anys.

Tot i així sí que hi ha una línia que avançarà de manera definitiva. I és que encara no ens adonem prou del canvi de model que han generat les xarxes socials i, en general, el fet que l’usuari hagi esdevingut un generador de continguts a la xarxa. Hem passat d’un model de comunicació unidireccional i vertical, d’un monòleg en què les empreses monopolitzaven i controlaven el missatge, a una conversa bidireccional i horitzontal amb els seus diversos públics, la qual cosa demana unes noves normes del joc.

En els propers deu anys, doncs crec que es produirà totalment aquest canvi de paradigma i les empreses, que avui encara l’entomen de manera sovint matussera, l’hauran d’acabar per assumir. El nou model ha vingut per quedar-se. (…)

  
Feed
3 comentaris    Autor
El vincle inesperat | 07/06/2013

“Understanding how communication is changing will set a company up for success”

Lindsey Carnett is CEO and President in Marketing Maven Public Relations, headquartered in Los Angeles. Featured in the Forbes Most Powerful Woman Business Leader issue, Carnett has taken her business expertise across America and enlightened marketing peers and those new to the industry about mobile marketing and positive online reputation. A collegiate athlete and officer in the American Marketing Association, Carnett received her B.A. degree in Spanish and Communications with an emphasis in Public Relations and Advertising. 

1. Why is there such prevalence in the lack of communication and isolation during an age when there are multiple ways to communicate and a greater capacity to communicate? (Question from Enric Sierra, deputy director in lavanguardia.com)

Y2K started with the fear of crashing computers and loss of data. The irony in how far communication has come is in the oxymoron of its definition. What used to be the exchange of thoughts, messages and ideas through face-to-face interactions or speaking over the phone is now asking for communication to speak to one another instead of texting one another.  Although there are now more ways to communicate than ever, the forms of communication are what perpetuate isolation. Speaking over the phone is a thing of the past, as text messages have become the popular form of communication. Emails must call for approval for one person to call another and social media platforms are now the “free-for-all” forums of thought as the exchange of ideas has transformed from physical to digital. (…)

  
Feed
5 comentaris    Autor
El vincle inesperat | 02/04/2013

“La fiabilitat és un valor”

Enric Sierra, subdirector de lavanguardia.com i redactor en cap de La Vanguardia, té una ampla experiència en mitjans tant escrits com audiovisuals. A més, va ser membre de l’equip fundador del primer diari gratuït a Espanya (20 Minutos) i forma part de la Junta del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Per ell, la honestedat, la confiança i la fiabilitat són elements clau en comunicació.

1.   Com sobreposar-se a la mala sort? (Pregunta de Fran Garcia Morales, Cap de comunicació del Vall d’Hebron Institut de Recerca)

La mala sort forma part de l’ofici. A la nostra feina sabem que passa sovint que les coses són imprevisibles, per molt que estem obligats a fer previsions i tenir elements preparats. Si finalment alguna cosa més potent supera la nostra previsió, cal pensar que el nostre tema es pot reconvertir i tornar a vendre perquè poca gent l’haurà vist.

2.    Quin element consideres crític per a qualsevol acció de Projecció o Imatge que vulgui assolir l’èxit?

 El principal element crític és que no sigui sincer ni honest. Tard o d’hora, les coses postisses s’acaben descobrint. (…)

  
Feed
Digues la teva!    Autor
El vincle inesperat | 31/01/2013

“Amb una bona gestió estalvies temps i diners i guanyes visibilitat i credibilitat”

Per Fran Garcia Morales, si tens molt clar qui ets, què vols comunicar, què vols transmetre, a qui et vols dirigir i què vols aconseguir, tens la meitat de l’èxit aconseguit. Tenint 20 anys d’experiència en el món de la comunicació, i havent passat per mitjans com TVE o Marca, fa tres anys que dirigeix el Departament de Comunicació del Vall d’Hebron Institut de Recerca.

1.  En un moment de forta desafecció política, creus que pots posar un exemple de partit o líder polític que faci una comunicació creïble, no basada en el tacticisme? (Pregunta de Rosa Culell, Consellera delegada del grup de comunicació portuguès Media Capital)

Al marge de les notícies del dia a dia sobre corrupció política, que es donen des de l’inici dels temps en la civilització arreu del món, els polítics són un mal necessari i per ara no s’ha creat res que els pugui substituir. No sempre el tacticisme ha de considerar-se no creïble. La política és un mirall de la vida i tots fem tacticisme. La credibilitat és subjectiva, però diria que en general aquells més creïbles són els que actuen pel seu compte, sense seguir les directrius del partit. Clar que com a expert en comunicació i amb experiència en comunicació política, recomanaria als polítics del meu partit que seguissin les directrius del partit. Sense adonar-me estic donant una resposta tàctica.

 2. Quin element consideres crític per a qualsevol acció de Projecció o Imatge que vulgui assolir l’èxit?

Tenir molt clar el qui ets, el que vols comunicar, el que vols transmetre, a qui vols dirigir-te i què vols aconseguir. Si pots donar resposta a totes aquestes preguntes tens la meitat de l’èxit aconseguit. L’altre 50% depèn de moltes coses, entre elles la sort.  (…)

  
Feed
Digues la teva!    Autor