Arxiu d'etiquetes: grups d’interès

Problemes de comunicació | 11/06/2020

Fins a 19 hores al dia mirant una pantalla

Segons un estudi elaborat recentment als Estats Units, de mitjana passarem 44 anys de la nostra vida adulta connectats a una pantalla. Això suposa unes 17 hores per dia que, amb el confinament, s’han incrementat encara més fins arribar a les 19 hores!

Les 17 hores en situació de “normalitat” surten de la suma de tots els dispositius que ens envolten: fins a 4,5 hores amb televisió; 5 hores amb portàtils; poc més de tres hores amb dispositius per jugar i més de 4,5 hores amb smartphones.

pantalles

I com ens afecta aquesta informació al sector de la comunicació? (…)

  
Feed
Digues la teva!    Autor
Creant comunitat | 19/06/2017

A qui comunico primer?

público-objetivoObvietat: conèixer bé el públic al que ens dirigim és bàsic per triar i elaborar els nostres missatges. Tant la premsa com el màrqueting tenen perfectament identificat el seu target i s’hi dirigeixen de forma massiva, a partir de la tradicional segmentació per edat, gènere, perfil socio-econòmic-cultural…

No tan obvi: en l’ampli i més complex món de la comunicació corporativa existeixen (com a mínim) unes altres dues característiques dels nostres públics que hem de tenir en compte. La primera és la relació que mantenen amb nosaltres. Tota organització té uns ‘grups d’interès’ que constitueixen l’ecosistema amb el que s’interrelaciona: treballadors, usuaris, proveïdors, sector, propietat… En comunicació és molt útil disposar d’una estratègia específica per a cadascun: podem segmentar poc –públic intern i extern– o molt –cada grup o subgrup–. En el dia a dia, haurem de decidir a qui comuniquem o no una determinada informació, de quina manera ho fem (l’estil, l’orientació, la profunditat), amb quina freqüència o per quins canals. Així que és important tenir ben estudiats i definits aquests paràmetres. (…)

  
Feed
Digues la teva!    Autor
Problemes de comunicació | 05/07/2016

Les 4 etapes per a la relació amb els Grups d’Interès

Interest Group Map

Un cop acceptat el principi de què els mercats són converses i consisteixen en éssers humans, queda clar que qualsevol organització (empresa, institució) manté permanentment un diàleg obert amb els seus Grups d’Interès. En cas contrari, s’acaba el mercat (les vendes, la influència), i s’acaba l’entitat. La capacitat de gestionar amb encert les relacions amb aquests Públics Objectiu és directament proporcional al seu èxit com a organització.  Amb independència del sector en què es trobi i de la seva mida, el model per una gestió òptima dels  Grups d’Interès  es desenvoluparà en les 4 etapes que es defineixen a continuació:

(…)

  
Feed
Digues la teva!    Autor
Construint relat | 25/04/2013

Comunicació, clau per al crowdfunding

Cada cop és més habitual sentir a parlar de projectes que basen la seva viabilitat en el crowdfunding, és a dir, en la recaptació col·lectiva de fons. Normalment, la gent inverteix en els projectes o bé perquè trauran alguna cosa a canvi, o bé perquè els motiva formar part d’un projecte concret. Per tant, tenir un projecte innovador, original, solidari… sol ser una de les claus de l’èxit. Una altra, però, és la comunicació.

Per aconseguir la inversió necessària pel nostre projecte, caldrà que hi tingui coneixement el màxim de gent possible, i per això necessitarem definir una bona estratègia de comunicació. La feina comença molt abans de llençar la nostra campanya de crowdfunding, i mentre aquesta estigui en marxa haurem d’estar sempre atents per poder adaptar la campanya als esdeveniments. La comunicació serà l’element que ens ajudarà a generar i gestionar les expectatives sobre el nostre projecte.   (…)

  
Feed
1 comentari    Autor
Problemes de comunicació | 20/11/2012

Cuinant els números

Les enquestes preelectorals -en teoria, estadística pura- no només donen resultats diferents (a voltes, força contradictoris) sinó que, a més, tenen biaix sempre favorable a la ideologia del mitjà que les publica. El blogaire Higini Herrero s’ha entretingut a recopilar les que s’han elaborat sobre les eleccions de diumenge que ve:

Les enquestes són una eina de comunicació que, sota l’aparent objectivitat d’unes xifres, busca influenciar en la decisió del votant. Cal preguntar-se si les diferències que hi ha entre unes i altres són fruit de l’atzar de la mostra… o han estat manipulades -“cuinades” és el terme en l’argot- per a provocar un determinat efecte. (…)

  
Feed
1 comentari    Autor
Construint relat | 13/07/2012

Imatge en els temps del còlera

En tots els processos de comunicació, el context és rellevant a l’hora de definir una estratègia de missatges. Posicionar una imatge pública concreta no és només qüestió de creativitat i recursos. De vegades, és tan sols cosa de sentit comú.

No oblidem que l’estratègia és la manera que tenim d’orientar el treball a llarg termini. L’estratègia és la llavor que, ben conreada, germina en uns determinats fruits. I això val tant per als períodes de bonança com en èpoques de dura crisi econòmica i social, com l’actual. Aquesta mateixa setmana s’han pogut veure exemples alternatius que, temps a venir, acabaran portant uns resultats precisos.

D’una banda, l’estúpida reacció de la diputada Andrea Fabra quan, durant la presentació al Congrès del president Rajoy de les noves mesures econòmiques, va escopir una expressió inadmissible en seu parlametària. Amb missatges com aquest potser és reforça l’afiliació dels incondicionals, però la immensa majoria apolítica de ben segur que refusa aquesta mena d’arguments. A la llarga, càstig a les urnes.

En el cantó oposat, l’actitud empresa per la nova direcció de Novagalicia Banco, en demanar públicament perdó per les males pràctiques financeres de l’entitat. Amb això sol no n’hi ha prou -ni de bon tros!- per reconstruir el posicionament, però no hi ha salvació sense penediment.

La millor manera de progressar en la construcció de l’escala infinita que és la imatge pública la forma la seqüència “valors – coherència – comunicació”. Sense valors i/o coherència no hi ha missatge que s’aguanti. Per moltes campanyes que facis.

  
Feed
Digues la teva!    Autor
Construint relat | 21/01/2011

La marca Barcelona: atrapar clients i generar prescriptors

Amb el suggerent títol  de “BAR, CEL, ONA, I QUÈ MES?”,  Francesc Muñoz i Anna Pinter expliquen a L’Econòmic el procès engegat des de l’Ajuntament per professionalitzar la gestió de la marca Barcelona. L’objectiu final és que, a més de turistes, la imatge de la capital catalana serveixi per atraure talent professional i inversions empresarials.

Qualsevol projecte de construcció i desenvolupament de marca passa per comprendre els destinataris dels misstges, i crear i entregar-los valor. És a dir, associar a la pròpia identitat aquells atributs que són percebuts com a rellevants per als clients.

A la pràctica, i en el cas d’un producte tan complex i, alhora, tan intangible com és una ciutat, l’èxit en la construcció de la marca passa per dues vies principals. (…)

  
Feed
Digues la teva!    Autor
Creant comunitat | 14/10/2010

Una comunitat amb històries o històries que fan comunitat?

Miners Story Project

Històries personals amb valor comunitari

Recollir, preservar i compartir les històries de les comunitats mineres del sudoest dels EUA. És l’objectiu del Miners’ Story Project, una iniciativa de la Universitat d’Arizona, que es veu reflectit en un web i una comunitat virtual, i que enriquirà una exposició sobre la temàtica a Tucson, a tocar de Mèxic.

Però, i si aquest projecte o altres de similars, no fossin tant el reflex d’una comunitat com la llavor per enfortir o, fins i tot, per crear una veritable comunitat? (…)

  
Feed
Digues la teva!    Autor
Dialogant amb l'entorn | 10/10/2010

2026.cat: política en xarxa

Les lleis, o la majoria d’elles, ja no s’aproven després d’una o diverses reunions entre els membres d’un govern. Consultar els grups d’interès s’ha convertit pràcticament en la norma.

2026.cat -el procès consultiu per definir l’Estratègia per al Desenvolupament de Catalunya- ha anat més enllà. La Generalitat ha aprovat l’Estratègia després d’un debat amb la societat civil que ha arribat, entre d’altres, a un canal propi a Youtube i un grup a Facebook, amb gairebé 3.000 amics.

Comunicació al servei d’una democràcia més participativa?

  
Feed
Digues la teva!    Autor