Arxiu d'etiquetes: màrqueting de l’experiència

Noves oportunitats | 08/07/2020

Comunicació híbrida

La pandèmia de la Covid-19 ha fet replantejar moltes activitats, tot buscant la seguretat i la protecció de les persones. Teletreball (tots els que poden), competicions esportives sense públic, reducció de la mobilitat en els transports públics… A més, els efectes de la paràlisi econòmica han provocat caigudes de la producció (tèxtil, automòbils…) i del consum (turisme o cultura, entre altres). Ara bé, la situació també ha generat oportunitats, i no només per als que venen mascaretes o gel hidroalcohòlic, sinó per a sectors tan diversos com la logística (Amazon o Glovo no paren) o la tecnologia (les cotitzacions de les empreses del Nasdaq estan disparades!).

Per al nostre sector -Comunicació i Màrqueting- la tendència que s’està imposant és la hibridació: combinar les accions físiques o presencials amb les digitals o online. I això passa a quasi tots els camps: des de les entrevistes televisives fins a les campanyes promocionals de qualsevol producte.

(…)

  
Feed
Digues la teva!    Autor
Noves oportunitats | 06/07/2017

Una dècada d’Iphone: el dia que les nostres vides van començar a canviar

Fa una dècada, Apple va treure al mercat el primer model d’Iphone. El que aleshores podia semblar una data qualsevol, el 29 de juny de 2007, ha passat a la història com el dia en què les nostres vides van començar a canviar -sense saber-ho- per sempre.

iphone

Aquell dia, es va posar a la venda l’smartphone que Steve Jobs va definir com un producte revolucionari que unia el mòbil, la comunicació a través d’internet i el reproductor de música digital. “És la revolució més gran després del Mac”, deia. I ara, vist en perspectiva, es quedava curt. El primer IPhone va suposar el naixement d’uns dispositius intel·ligents que en només 10 anys han transformat tota una indústria i han propiciat canvis estructurals en els nostres hàbits i conductes. (…)

  
Feed
Digues la teva!    Autor
Problemes de comunicació | 25/10/2016

Del concepte a la pràctica

experiencia-de-lusuariUna estratègia adequada afavoreix l’obtenció de resultats. Contra la idea que l’important en Comunicació és el missatge, o el disseny, o el canal o qualsevol altra dimensió específica, convé recordar que només qui enfoca encertadament la globalitat de la situació assolirà els objectius. Això exigeix una correcta anàlisi del problema i una alta dosi de creativitat en la solució. Pensar. I després, tornar a pensar.

Però en Comunicació hi ha una regla d’or addicional que massa sovint s’oblida: pensar en el destinatari, en el receptor. Tant les anàlisis com les propostes operatives han d’estar fetes des de la perspectiva dels nostres interlocutors si es vol que siguin plenament efectives. Conceptes com la usabilitat o l’experiència de l’usuari són determinants a l’hora d’influir els altres amb els nostres missatges o accions.

I això remet al moment de la veritat: just quan els nostres missatges arriben al receptor. Siguem sincers: quantes vegades escrivim o diem discursos amb massa subordinades? Quantes vegades oferim informacions desendreçades o disconnexes? Quantes vegades en un grafisme la lletra és tan petita que no es llegeix? Quantes vegades infoxiquem, i quantes fem massa elisions?

Pensar (estratègia) és essencial, però només qui té cura en l’execució arriba a l’excel·lència. Especialment en Comunicació.

  
Feed
Digues la teva!    Autor
Construint relat | 02/05/2013

Els beneficis de la sostenibilitat… i de saber-la transmetre!

Recentment, Youtube ha anunciat els guanyadors dels premis Dogooders 2013, que reconeixen les millors campanyes audiovisuals destinades a causes socials. En la categoria “Millor vídeo sense ànim de lucre” el guanyador ha estat Rainforest Alliance amb la seva campanya follow the frog.

El vídeo de Rainforest Alliance, que ha rebut més d’un milió de visites a Youtube, és un clar exemple dels beneficis de la sostenibilitat per a les marques. Però, a més, és també una campanya divertida, ben treballada i que transmet uns valors. Amb la tècnica de l’storytelling, Rainforest Alliance ens mostra com, realment, podem ajudar a conservar el món. Què us sembla?

  
Feed
Digues la teva!    Autor
Creant comunitat | 21/02/2013

Somnis en xarxa

Una nova xarxa social, Piggy Dreams, vol ajudar als internautes a complir els seus somnis. Creada pels germans Miquel i Pau Roig, ja emmagatzema més de 800 somnis a tot el món. Un cop un usuari registra el seu somni al portal, pot definir molts detalls sobre aquest: en quin període pretén acomplir-ho, si li cal finançament i quant li caldria per acomplir-ho.

En el cas que els somnis requereixin de diners per realitzar-se, Piggy Dreams facilita un pla de finançament en línia per anar estalviant mica a mica. La xarxa també permet rebre finançament a mode de targeta regal o a través de donacions anònimes.

El projecte, encara en versió beta, té actualment un pla d’expansió als Estats Units (Silicon Valley). Per als usuaris l’accés és totalment gratuït i el finançament es vol basar en les comissions que pagaran els proveïdors que vulguin oferir els seus productes i serveis. Els somniadors rebran ofertes específiques en funció de les seves peticions, i també rebran informació d’altres usuaris que hagin viscut experiències similars.

En aquests moments de desànim generalitzat em sembla una molt bona iniciativa per recuperar la il·lusió pels projectes tant personals com professionals. Què us sembla? Preparats per somiar?

  
Feed
Digues la teva!    Autor
Noves oportunitats | 09/05/2012

L’auge del ‘comerç-experiència’ Quatre bons exemples

On està la crisi? 1. Expressió típica que es pronuncia, en temps de crisi, en entrar a un bar, restaurant o espai d’oci de gom a gom.

… i encara n’hi ha molts, perquè tot i la falta de recursos tenim una especial necessitat de passar-ho bé, justament ara.

D’altra banda, les ganes de gaudir també són un factor de suport clau per al que podríem batejar com comerç-experiència, una tendència creixent que ajuda els establiments de mil-i-un rams a diferenciar-se de la resta del món i fer-se un lloc privilegiat en el mercat. Ara.

Recollim quatre bons exemples apareguts a Barcelona en els darrers anys. (…)

  
Feed
1 comentari    Autor
Construint relat | 26/04/2011

Et conec?

En un mercat en què –gairebé– tot està inventat, els productes es diferencien pel seu embolcall més que per la seva utilitat i benefici. Quantes marques de detergent hi ha? Quantes asseguren absència de taques, cura dels teixits i aroma floral? La competitivitat del producte ja no es pot basar únicament en els seus beneficis, perquè aquests han deixat de ser exclusius. D’altra banda, el preu, un altre factor clau per guanyar quota de mercat, no és actualment la millor estratègia per arribar al públic: els competidors més ferotges trigarien pocs segons en igualar-lo, o fins i tot rebaixar-lo, condemnant el producte poc menys que a la ruïna. Però no cal patir. Els mercats que a priori ens semblen saturats, sempre tenen fissures per on accedir-hi i el màrqueting és una eina determinant en aquest context: experimenta una constant evolució, adaptant-se amb rapidesa a la realitat social i econòmica del moment.

Així, les tendències actuals deixen a un costat els aspectes físics i tangibles del producte i opten per centrar-se en el client, fins a situar-lo en un pla superior, gairebé diví. (…)

  
Feed
1 comentari    Autor